Українська Українська Русский Русский

Людина, його трудовий шлях і пенсійна справа унікальні...

Пенсійний центр
- юридична допомога з пенсійних питань -

+38 066 368-65-59
+38 098 040-19-93

Справа Сидоренко

Серед актуальних питань стосовно пенсії, щодо якого звертаються до юристів, є урахування стажу роботи в районах Крайньої Півночі та прирівняних до них районах. Законом передбачено, що такі періоди роботи мають розраховуватись за схемою: один рік за один рік і шість місяців.

Однак пенсійний фонд має свою думка щодо цього питання. Там уважають, що період роботи в районах Крайньої Півночі та місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі, можливо зарахувати до страхового стажу в пільговому обчисленні за умови підтвердження факту укладання з нею строкових трудових договорів про роботу в районах Крайньої Півночі та місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі на термін не менше 3 років (із зазначенням терміну дії строкових договорів).

У таку ж ситуацію потрапила Ірина Петрівна Сидоренко. Пенсійний фонд відмовився застосовувати пільгове обчислення до її періодів роботи у районах Крайньої Півночі, що стало приводом для звернення до суду.

Суд погодився із нашими аргументами та дійшов правильного висновку, що для обчислення пільгового стажу під час роботи в районах Крайньої Півночі та місцевостях, прирівняних до них, повинні бути надані або трудова книжка, або письмовий трудовий договір, або довідка, в якій зазначено період роботи в районах Крайньої Півночі та місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі. Тобто достатньо одного із перерахованих документів, а не їх сукупність.

Таким чином, суд зобов’язав пенсійний фонд зарахувати до страхового стажу періодів роботи Ірини Петрівни в районах Крайньої Півночі із застосуванням пільгового коефіцієнту (один рік за один рік і шість місяців), здійснивши перерахунок пенсії та виконавши відповідні виплати із урахуванням фактично сплачених сум. Розмір пенсії Ірини Петрівни Сидоренко збільшився на 500 грн.


Задати питання

Відгуки наших клієнтів